Berichten

Gasnevel is te vinden in het sterrenbeeld Zwaan te zien op onze natuurcamping

Geplaatst door:

Gasnevel is te vinden in het sterrenbeeld Zwaan te zien op onze natuurcamping

 

Augustus is een goede maand om de gasnevel NGC6992, genaamd de Sluiernevel, Gasnevel is te vinden in het sterrenbeeld Zwaan te zien op onze natuurcamping rechts op de foto waar te nemen. De gasnevel is te vinden in het sterrenbeeld Zwaan en zijn schijnbare afmeting bedraagt 60°.

De schijnbare diameter van een hemelobject is de hoek die het object inneemt aan de sterrenhemel. Deze is niet gemeten in kilometers of AE, maar in graden, boogminuten en boogseconden. Het verschil tussen schijnbare en absolute diameter is dat de eerste rekening houdt met het feit dat een ver object kleiner schijnt te zijn. Zo zijn Rode Reuzen soms wel 100.000 keer zo groot als de Maan, door hun enorme afstanden zien we ze slechts als puntjes aan de hemel. De schijnbare diameter van de Maan is ongeveer een halve graad (0,5° = 30’). In feite is de schijnbare diameter niet meer dan de schijnbare afstand van de ene tot de andere rand van het schijfje van een hemelobject. Erg ingewikkeld maar ik vond het leuk dit met jullie te delen.

  

Vandaag is het een paar graden koeler dan gisteren, tjonge wat was het heet, ook vandaag zal het kwik weer behoorlijk stijgen zo rond de 34 graden en waarschijnlijk met een klein briesje Kijk eens bij onze info over zwemmogelijkheden, Lac de Setton is misschien ook een leuk idee, ietsje verder weg maar een prachtig meer in de Morvan, met veel schaduw.

 

Vandaag 4 augustus feestdag voor een ieder hier in Frankrijk die (Sainte) Jean-Marie Vianney heet, maar ook, les Saint Agabe, Saint Aristarque, Saint Elouan, Saint Euprhone, Sainte Euphronie, Saint Macorat, Sainte Segrette, Saint Tertullien.  4 augustus is de 216de dag van het jaar, 367 – De 8-jarige Flavius Gratianus wordt door zijn vader Valentinianus I tot medekeizer (Augustus) verheven. 1782 – Constanze trouwt met Wolfgang Amadeus Mozart. 1944 – Anne Frank wordt, na te zijn verraden, opgepakt in Amsterdam. Ze was ondergedoken in het achterhuis van Prinsengracht 263 te Amsterdam. 1921 – De Franse uitvinder Édouard Belin verstuurt draadloos een fax over de Atlantische Oceaan.

 

0