Hier vind u meerdere uitgaanstips voor cultuur en ontspanning in Bourgogne

Bent u op zoek naar dagelijkse activiteiten hier in Nièvre / Bourgogne zoals o.a. meerdere  brocantes en plaatselijke markten, muziekale festifiteiten, volks dansen, exposities, spectakels, bingo, wandel- en fietstochten, kanovaren, vlooienmarkten, paardrijden, varen, en vele andere bijzondere dagelijkse gebeurtenissen. Klik dan verder naar onze speciale dagelijkse activiteiten pagina.

 

Brocantes

Het hele jaar door zijn er Brocantes, deze zijn hoofdzakelijk in de weekenden. Bij de toeristische informatie op de camping ligt een lijst met de locaties. U kunt zich ook alvast informeren via de website van Brocabrac.

Grotten

In de grotten van Azé bevinden zich veel fossiele skeletten van beren en leeuwen. Tevens zijn er overblijfselen gevonden van de eerste primitieve mens die ruim 350 000 jaar geleden gebruik maakte van de grot en de onderaardse rivier. Nu ook met Nederlandse rondleiding vanaf 13.30 ( niet op zondag ) bellen voor reservering 0789451052

Website: aze.fr
Afstand vanaf de camping: 139 km

Markten

Wekelijks:

Dag*Plaats
MaandagChateau Chinon, Marché Carnot et St Arigle in Nevers (overdekt en hele dag)
DinsdagMarché Carnot et St Arigle in Nevers (overdekt en hele dag)
WoensdagAutun (ook overdekt), Marché Carnot et St Arigle in Nevers (overdekt en hele dag)
DonderdagSt Honoré les Bains, Chatillon en Bazois, Banlay in Nevers, Marché Carnot et St Arigle in Nevers (overdekt en hele dag)
VrijdagDecize, Luzy, Autun (ook overdekt), Montots in Nevers, Marché Carnot et St Arigle in Nevers (overdekt en hele dag)
ZaterdagLa Machine, Marché Carnot et St Arigle in Nevers (overdekt en hele dag)

*) Altijd in de ochtend, tenzij anders vermeld

Maandelijks:

Dag*Plaats
Eerste dinsdag van de maandMoulins-Engilbert
Tweede en vierde donderdag van de maandCercy-la-Tour
Eerste zaterdag van de maandFours

*) Altijd in de ochtend, tenzij anders vermeld

Kastelen

Bourgondië heeft een enorme rijke historie en is tot op de dag van vandaag nog steeds één van de bekendste departementen van Frankrijk. Dat is niet alleen vanwege de wijn of Bourgondische levensstijl! Vanaf de prilste prehistorie heeft elk tijdperk in grote mate bijgedragen aan een rijk cultureel erfgoed met een onwaarschijnlijke verscheidenheid. In deze streek vindt u prehistorische grotten, Gallo-Romeinse vestingen, Romaanse kerken en abdijen, middeleeuwse kastelen en musea met voorwerpen uit alle perioden. Wij hebben hieronder voor u een selectie gemaakt van een aantal van de meest bijzondere kastelen. Verder kunt u ook een goed overzicht vinden van de Bourgondische kastelen op de website  Route des Ducs.

Bazoches

Gevestigd op de helling van een bosrijke heuvel op de plaats van een voormalige Romeinse nederzetting, waar Vezelay rechtstreeks zichtbaar is. Het kasteel Bazoches is gebouwd in de twaalfde eeuw, bestaat uit een binnenplaats omgeven door vier torens. Dagelijks geopend van 24 maart t/m 11 november. Zie voor de tijden de site.

Website: chateau-bazoches.com/accueil.htm
Afstand vanaf de camping: 79 km

 

Bussett

Ten zuiden van de camping in de streek Allier, vind je het kasteel de Busset. De bouwstijlen van het kasteel dateren zowel uit de Middeleeuwen als uit de Renaissance. Het is een van de meest majestueuze kastelen van de Auvergne.

Website: busset.com
Afstand vanaf de camping: 123 km

 

Château De Bourbon L’Archambault

Deze ruïne, één van de grootste van Frankrijk, is de bakermat van de familie van de hertogen van Bourbon, de Franse koninklijke familie. Zoals de meeste oude kastelen was het in eerste instantie bedoeld voor militaire defensie. Na de 16e eeuw is het echter verlaten en tot een ruïne vervallen. Een regionale dichter, Achille L’Allier heeft in de 19e eeuw nog een poging gedaan om de drie noordelijke torens en de hoofdkamer te redden van total teloorgang.

Website: forteressebourbon.fr
Afstand vanaf de camping: 86 km

 

Château De La Rochepot

Het kasteel van Rochepot ligt in de buurt van Beaune, in de Côte d’Or streek die bekend staat om geweldige wijnen, architectuur en toerisme.

Website: larochepot.com
Afstand vanaf de camping: 88 km

 

Chatellux

Het komt niet vaak voor dat een kasteel al meer dan duizend jaar in het bezit is van één familie. In het hart van de Morvan vindt u kasteel Chastellux waar de familie De Chastellux nog steeds woont. Bent u geïnteresseerd in een ontdekkingsreis door de Franse historie? Ga dan dit kasteel bewonderen.

Website: chateau-de-chastellux.com
Afstand vanaf de camping: 87 km

 

Cormatin

Dit kasteel mag u zeker niet zomaar voorbijrijden. Hier is de grandeur van weleer nog te zien. Lodewijk XIII bezorgde dit kasteel een unieke uitstraling. De appartementen uit het begin van de 17de eeuw hebben prachtige beschilderde zolderingen en houtwerk dat met bladgoud verhuld is. Vergeet ook niet de tuin te bezoeken!

Website: chateaudecormatin.com
Afstand vanaf de camping: 140 km

 

Fargean

Het kasteel van Saint-Fargean is één van de levendigste kastelen van Bourgondië. De talrijke zalen zijn allemaal te bezoeken en er is ook een boerderijmuseum. Dit is een trekpleister voor kinderen. In de zomer is er op vrijdag- en zaterdagavond een historisch spektakel dat de geschiedenis vertelt van het kasteel en omringende platteland.

Website: chateau-de-st-fargeau.com
Afstand vanaf de camping: 146 km

 

Guédelon

Een unicum! Het kasteel Guédelon te Treigny 89520 is namelijk in aanbouw. Hier wordt een kasteel gebouwd zoals dat in de Middeleeuwen gebeurde. Alle ambachten van toen worden gebruikt en zijn te bekijken. Geopend sinds 1998 en nog steeds in aanbouw. Zie de website voor openingstijden. Volg via hun Facebookpagina de laatste ontwikkelingen.

Om u nog beter van dienst te zijn en om alles nog beter te begrijpen bestaat er de mogelijkheid deel te nemen aan een rondleinding met een Nederlandstalige gids (Dhr Hein Koenen). Vanaf 14 Juli tot 21 Augustus is er iedere dinsdag en donderdag een rondleiding om 14.00 uur. Rondleiding duurt ongeveer 1 uur en 15 minuten en kost 3 euro per persoon bovenop de entreeprijs.

Website: guedelon.fr
Afstand vanaf de camping: 138 km

 

Motte Josserand

Kasteel Motte Josserand (nabij Perroy) is één van de beste militaire constructies van de Middeleeuwen in Nivernais, gebouwd in de 13e eeuw en gewijzigd in de 15e eeuw. Het is gebouwd op een rotsblok in het midden van een bassin van de Nohain vallei. Het water en de moerassen zorgen voor een natuurlijke barrière. Een historisch droomkasteel voor kinderen om te zien.

 

Steden

Autun

De Romeinse keizer Augustus schonk de Gallische Eduërs een nieuwe hoofdstad, volledig ontworpen naar Romeinse maatstaven. De prachtig bewaarde omheining met twee toegangspoorten is uniek in zijn soort in Frankrijk en tot op de dag van vandaag te bezichtigen. Meer Romeinse invloeden zijn te vinden in het Augustodunum. In dit Romeinse theater kun je wedstrijden bijwonen! Het Musée Rolin complementeert het Romeinse thema, hier zijn vele vondsten uit dit tijdperk uitgestald.

Website: autun.com
Afstand vanaf de camping: 56 km

 

Auxerre

Auxerre is de bescheiden hoofdstad van het departement Yonne. Het is een fijne stad met goede restaurants, interessante musea en een oud stadscentrum met een prachtige klokkentoren en schitterende vakwerkhuizen. Niet te vergeten de voetbalclub die al 30 jaar tot de top van Frankrijk behoort!

Website: auxerre.com
Afstand vanaf de camping: 83 km

 

Beaune

Beaune is de bekendste stad van Bourgondië, waarschijnlijk omdat deze stad het meest tot de verbeelding spreekt. Het Hôtel-Dieu of Hospice is ongetwijfeld de toeristische topper van de regio. Het is een treffend voorbeeld van de Vlaamse, flamboyante kunstrichting met het prachtige, kleurrijke dak. Dit is dan ook meteen hét symbool van Bourgondië. Naast de buitenkant zijn binnen de heringerichte zalen de moeite van het bezoeken waard, inclusief het veelluik “Het Laatste Oordeel” van Rogier Van der Weyden. Ga ook eens een kijkje nemen in de Notre-Dame met haar lange reeks tapijten die het leven van de H. Maagd voorstellen (16de eeuw, Doornik).

Naast alle historie en cultuur heeft Beaune ook vele wijnhuizen. Deze liggen allemaal in het centrum en langs de kleine ring en zijn gemakkelijk te voet te bereiken. Je hebt je auto echt niet nodig! Voor de individuele bezoeker zijn de meeste dégustaties (proeverijen) zelfs gratis (dit geldt niet voor groepen!). Als wijnspecialist is het een must om het kleine museum te bezoeken dat is gehuisvest in het „Ancien hôtel des Ducs de Bourgogne”. Voor de wijnliefhebber bevelen wij het „Marché aux Vins” aan. Het ligt om de hoek van het Hospice, als je daar buiten komt kijk je naar rechts zie je meteen de gevel van de Marché. Voor €10 mag je één uur lang 18 verschillende wijnen proeven in een décor dat op zijn zachtst gezegd uniek te noemen is!

Website: beaune.fr
Afstand vanaf de camping: 104 km

 

Bibracte 

In de buurt ligt nog een Gallische hoofdstad, dit keer van één van de machtigste volkeren van Gallië, de Aedui, die hier in de 1e en 2e eeuw voor Christus leefden. Zelfs Julius Caesar heeft hier nog geregeerd. Een bezoek aan Bibracte is meer dan de moeite waard. De stad ligt op de Mont Beuvray, zo’n 821m boven zeespiegel. Het terrein is bedekt met een mooi, beschermd bos van 1000ha en leent zich uitstekend voor het maken van wandelingen. Uiteraard zijn hier ook nog veel Gallo-Romeinse overblijfselen, om deze te zien kunt u een bezoek brengen aan het archeologisch centrum en museum voor Keltische beschaving (ook rondleidingen).

Website: bibracte.fr
Afstand vanaf de camping: 47 km

 

Bourbon-Lancy

Een prachtig pittoresk stadje, met thermische baden en sauna’s. 

Website: bourbon-lancy.com
Afstand vanaf de camping: 27 km

 

Château-Chinon

Chateau-Chinon is de geboorteplaats van François Mittérand. In het Musée du Septennat kunt u de cadeaus bezichtigen die Mittérand als president van Frankrijk ontvangen heeft. Het Musée du Costumes is een klederdrachtmuseum met kostuums uit de 18e, 19e en 20e eeuw.

Website: ot-chateauchinon.com
Afstand vanaf de camping: 38 km

 

Clamecy

Clamecy is gebouwd op de rotsen waar de rivieren de Yonne en Beuvron samenvloeien. Het heeft een historisch centrum en de rijke geschiedenis van het stadje, vooral dat van de houtvlotters en enkele illustere persoonlijkheden, maken het stadje nog interessanter. Als u er toevallig op 14 juli bent mag u beslist de Joutes nautiques (waterspelen) een erfenis van de houtvlotters, niet missen, een heus feest!

Website: clamecy.fr
Afstand vanaf de camping: 89 km

 

Decize

Vanwege haar strategische ligging is de plek waar Decize zich nu bevindt altijd bewoond geweest. In het bovenste gedeelte van de stad zijn neolithische vuurstenen gevonden. De vroegste vermelding van Decize staat in het zevende boek van Caesar’s Gallische oorlogen. Er zijn nog veel gebouwen en overblijfselen uit deze periode bewaard gebleven, alsook van de latere Middeleeuwen.

Website: decize-confluence.fr
Afstand vanaf de camping: 23 km

 

Luzy

Luzy is een oude stad waar vooral de Middeleeuwen haar sporen heeft nagelaten. Tijdens deze periode was de stad de zetel van een sterke baronie en tegen de 13e eeuw was het een bedrijvige handelsstad. In de vijftiende eeuw kreeg de stad een muur om zichzelf te beschermen en kwam het onder de bescherming van de bestuurders van Moulins. Er wordt gezegd dat Saint Germain, bisschop van Parijs, zijn jeugd in Luzy zou hebben doorgebracht.

Website: luzy.fr
Afstand vanaf de camping: 22 km

 

Moulins

Op de oevers van de rivier de Allier, in een groen landschap van heuvels en bossen is de stad Moulins gebouwd. Hier zijn voornamelijk overblijfselen uit de 15e eeuw te vinden, een tijd van rijkdom toen Moulins de hoofdstad van de hertogen van Bourbon was. Enkele meesterwerken zijn bewaard gebleven zoals het beroemde drieluik “Madonna in Glory” van de Meester van Moulins geschilderd rond 1498 door een onbekende auteur en bewaard in de kathedraal van Notre Dame. Het oudste monument in de stad heet de “Malcoiffée”, deze bijnaam is te danken aan de vorm van het dak. Een andere gebouw dat de moeite waard van het bezoeken is de belfort Jacquemart. Naast alle cultuur kun je in deze stad ook goed winkelen in de vele leuke, kleine winkelstraatjes.

Website: moulins-tourisme.com/fr/index.htm
Afstand vanaf de camping: 47 km

 

Nevers

De derde belangrijkste stad in Bourgondië is Nevers. Begin je rondwandeling bij de kathedraal in het centrum. Dit is een gotisch bouwwerk met een tweede koor in de crypte. Vervolgens kun je naar het hertogelijke paleis met prachtige gevel. In de kelder is het heemkundige museum van Nevers ondergebracht.

Nevers staat ook bekend vanwege haar aardewerk. De eerste fabriek werd hier gestart. De kunst werd door de familie Conrade meegenomen uit Italië. Hun aardewerk werd vooral gekenmerkt door het blauw en deze stijl maakte een grote bloeiperiode door van 1620 tot 1730. Het museum Frédéric Blandin schetst de geschiedenis van aardwerk in Nevers.

Een andere curiositeit ligt in het klooster van St Gildard van de Zusters van Nevers. De heilige Bernadette Soubirous had verscheidene verschijningen meegemaakt in Lourdes, waarna ze zich terugtrok in Nevers om zich volledig te wijden aan het verzorgen van de zieken. Ze stierf op jonge leeftijd, maar toen tientallen jaren later haar lichaam werd opgegraven, bleek deze nog helemaal intact te zijn. Tegenwoordig ligt haar stoffelijk overschot opgebaard in een glazen kist.

Website: nevers-tourisme.com
Afstand vanaf de camping: 54 km

 

Saint Brisson

Het plaatsje Saint Brisson is het kloppend hart van het natuurgebied de Morvan. Bij dit dorp tref je het Maison du Parc aan. Dit is een prachtig groot park, aangelegd met vele verrassende paden en waarin alle info beschikbaar is over de Morvan.

Website: parcdumorvan.org
Afstand vanaf de camping: 76 km

 

Saint Honoré-les-Bains

Laat u verwennen met een wellness behandeling in het thermaal bad, of bent u wat avontuurlijker ingesteld dan kunt u uw geluk beproeven in het casino.

Website: st-honore-les-bains.com
Afstand vanaf de camping: 19 km

 

Vézelay

De hoogtijdagen van Vézelay vonden plaats van de 10e tot de 13e eeuw. De heuvel van Vézelay stond bekend als het bedevaartsoord bij uitstek voor de start van een kruistocht of een pelgrimstocht naar Compostela. Die tijd heeft een uniek bouwwerk opgeleverd, de basiliek van La Madeleine, inmiddels UNESCO beschermd. De kerk herbergt ook relieken van Maria Magdalena, door de paus in de 11e eeuw nota bene als authentiek bestempeld. Hierdoor kwam een nog grotere stroom pelgrims naar de stad die voor nog meer welvaart zorgden. De kerk werd verwoest door een brand en het huidige Romaanse kunstwerk kwam tot stand in de 12e eeuw. U kunt hier nog steeds een van de fraaiste beeldhouw ensembles uit de Romaanse kunstperiode bewonderen. Meer kunst is te vinden in het  Musée de l’Oeuvre de la Basilique waar een vergeten sculptuur te bewonderen is, alsook een restauratie die plaatsvond onder Viollet-le-Duc.

Website: vezelaytourisme.com
Afstand vanaf de camping: 90 km

 

Tempel

Een zeer indrukwekkende tempel is de tempel der duizend Boeddha’s, gebouwd naar het model van de eerste tempel in Tibet.

Website: paldenshangpa-la-boulaye.com
Afstand vanaf de camping: 40 km

 

Tuinen

In Vernais bevindt zich een prachtige tuin van 1000 m2 met een oude eik van meer dan 450 jaar oud, een geurtuin en onder andere een aparte orchideeëntuin waar u zich door een gids kunt laten rondleiden.

Website: lejardindelisee.com
Afstand vanaf de camping: 93 km

 

Gilles de Brissac

In 1976 heeft Gilles de Brissac, geïnspireerd door Engelse, Chinese en Japanse tuinen, deze prachtige tuin aangelegd. Zo is er een waterval te vinden waarvoor 650 ton rots is gebruikt.

Website: apremont-sur-allier.com
Afstand vanaf de camping: 69 km

 

Wellness

U bent in Bourgondië van harte welkom in 2 kuuroorden: Saint-Honoré-les-Bains in de Nièvre en Bourbon-Lancy in de Saône-et-Loire om eens even helemaal weer tot uzelf te komen.

Kuuroord Saint-Honoré-les-Bains biedt verschillende arrangementen van thermale behandelingen onder medisch toezicht.

st-honore-les-bains.com/index.php?cat=thermalisme

Kuuroord Bourbon-Lancy onderscheidt zich met zijn nieuwe wellness-complex: ‘Celtô, voor haar en hem…’ : Zoals de slogan zegt, richt Celtô zich op vrouwen en mannen die graag tijd voor zichzelf vrijmaken. Alles staat in het teken van gezelligheid, ontspanning en stilte.

 

Wijn

De Bourgogne is één van de grootste wijngebieden van Frankrijk. De meeste witte wijnen worden gemaakt van de Chardonnay en de Aligoté druif. De rode wijnen van de Pinot Noir en de Gamay druif (voornamelijk voor de Beaujolais). Het wijngebied van Bourgondië is verdeeld in vijf districten. Van noord naar zuid heb je de Chablis, de Côte d’Or, de Chalonnais, de Mâcconais en tot slot de Beaujolais.

U kunt een wijnverkenningstocht per auto of te voet doen, zowel in Auxerre als in Beaune zijn door de plaatselijke VVV’s wijnwandelingen uitgestippeld. De wandelingen door deze wijngebieden worden ook wel de „Randonnées de Vignoble” genoemd. Laat u verrassen door de geweldige uitzichten over de schitterende wijnvelden van de Bourgogne.

Op de camping kunt u van onze leverancier uit Macon, heerlijk Bourgondische wijnen kopen voor een voordelige prijs, rood, wit, rose, champagne, dan wel mousserende wijnen.

Beaune

Hoofdstad van de wijnen in de Bourgogne. Beaune is gelegen in het hart van de “route des Grands Crus”. Rondom Beaune bestaan er 1001 manieren om kennis te maken met wijn.

Website: ot-beaune.fr
Afstand vanaf de camping: 104 km

 

Château de Meursault

In Chateau de Meursault kunt u de wijnkelder met 12e eeuwse gewelven bezoeken en 2 km wandelen onder de grond.

Website: meursault.com
Afstand vanaf de camping: 97 km

 

Château de Pierreclos

Het kasteel van Pierreclos heeft nog het typische veelkleurige Bourgondische dak. Hier zijn vooral het wijnmuseum en de uitgestrekte wijnkelders de moeite van een bezoek waard.

Website: chateaudepierreclos.com
Afstand vanaf de camping: 137 km

 

Tannay

De plaats Tannay is gelegen op een heuvel met uitzicht op het dal van de Yonne en kunt u bezoeken voor de wijngaarden en de wijn. De Tannaywijn is meestal een witte wijn, gemaakt van Melon- en Chardonnay druiven. Zeker een bezoek waard is ‘Les Coteaux de Tannay’, een coöperatie van de wijnbouwers van de streek van Tannay. Proeven is mogelijk in de 16de-eeuwse kelders, die u ook kunt bezichtigen. Met veel plezier vertellen ze u alles over hun wijn, verkoop ter plaatse.

Tevens is Tannay een halte die ligt op de pelgrimsroute van Vézelay naar Santiago de Compostella, de pelgrims vinden hier overnachtingsmogelijkheden, restaurants en kunnen even op adem komen.

Website: tannay58.com
Afstand vanaf de camping: 76 km